Bedrijfsjournalistiek
Kitty Borghuis

HOME

Kitty Borghuis
War what is it good for
Luuk Oldenhengel
Reacties op de InDruk

Tijd voor iets compleet anders

Door Selinde van den Bosch

 

Zoals ieder nieuw schooljaar zijn er ook dit jaar weer veel nieuwe gezichten bij gekomen. Een van die nieuwe gezichten is Kitty Borghuis, 39 jaar, moeder van twee kinderen. Zij is een nieuwe lerares en geeft dit blok les aan de tweede- en vierdejaars studenten op onze afdeling.

 

Zeven weken geleden had Kitty nog nooit eerder voor de klas gestaan. Ze had geen enkele ervaring met lesgeven. Zon eerste dag is dan niet niets. Je komt helemaal nieuw binnen en vraagt je af hoe je in hemelsnaam zon eerste anderhalfuur gaat vullen. Hoe bereid je je voor op zoiets? Praat je de hele les of laat je ze al wat zelfstandig doen? Je werkt toch met volwassen mensen, die een hoog niveau gewend zijn en dat is iets heel anders dan mijn eigen kinderen, die nog jong zijn. Gelukkig viel het allemaal erg mee en is ze die eerste les goed door gekomen.

 

Kitty komt rechtstreeks uit het bedrijfsleven waar ze heeft gewerkt voor Postbank en INGgroep. Bij de Postbank is ze binnengekomen als trainee en later gaan werken als communicatiemanager voor de externe communicatie. Ze gaf hier voorlichting aan klanten en pers. Ook heeft ze gewerkt bij de INGgroep als adviseur op corporate niveau. Weer terug bij de Postbank werd ze hoofd van de PR-afdeling, waarna ze ook nog hoofd Communicatie is geweest bij ING Investment Management. Genoeg praktijkervaring dus. Na 16 jaar voor het bedrijfsleven te hebben gewerkt, had ze het echter wel gezien.

 

Het werd tijd voor iets compleet anders.Een nieuwe uitdaging, een nieuw beroep, een nieuwe omgeving. Kitty had al eerder bij de Postbank stagiaires onder haar hoede gehad, dat beviel zo goed dat ze nu een stapje verder wilde gaan. Werkelijk lesgeven aan mensen die geïnteresseerd zijn in het vakgebied communicatie. Na zoveel ervaring op te hebben gedaan in het zakenleven, leek het mij interessant om die kennis door te geven aan anderen, die een werkelijke interesse hebben voor het vak. Omdat de leerlingen al een eindje in de opleiding gevorderd zijn kan je ook een zekere diepte aanbrengen.

En dat is nog niet het enige voordeel, aldus Kitty:  Vooral het werken met jonge mensen trekt me erg aan. De omgang is veel losser dan in het formele bedrijfsleven waar de sfeer vaak heel bedeesd is.

 

Kitty geeft communicatie in organisatie aan de tweedejaars en accountmanagement aan de vierdejaars (onderdeel van de klant centraal). Tussen die twee groepen ligt volgens haar een groot gat. Alles gaat veel langzamer in de tweede. Basiskennis moet hier nog aangeleerd worden. Ik merk dat ik zo nu en dan een stap terug moet doen, om ervoor te zorgen dat iedereen het begrijpt. Bij de vierdejaars ligt dit anders. Zij hebben toch al werkervaring achter de rug en pakken zaken makkelijker op, ook omdat zij de theorie makkelijker kunnen omzetten naar realistische situaties.

 

Er zijn veel verschillen tussen de zakenwereld en de wereld op school en soms wil dat wel eens problemen op leveren. Regels en afspraken zijn lang niet altijd even helder als in het zakenleven. Ook moet je een hoop zelf uitzoeken. Dat was vooral de eerste weken erg wennen. Je bent erg op jezelf aangewezen  in de eerste weken. Daardoor weet je niet altijd waar je aan toe bent.

 

 

Natuurlijk is het spannend om te zien wat de leerlingen uiteindelijk hebben begrepen van wat jij ze hebt verteld. Dit komt het beste naar voren bij eindpresentaties, waar het afgeronde product wordt afgeleverd. Het niveau wat ik in de uiteindelijke werkstukken heb gezien lag hoog en was beter dan dat ik in eerste instantie verwacht had. Vooral presentaties werden zeer professioneel  aangepakt en waren goed te vergelijken met de kwaliteit die ik gewend ben uit het zakenleven.

 

Voor het volgende blok heeft ze nog een paar verbeterpuntjes: Ik ga goede duidelijke regels opstellen over inleverdata. Ook blijf ik er goed opletten dat ik het proces goed aanstuur, zodat leerlingen niet pas bij de eindpresentatie erachter komen dat dingen niet kloppen en alles weer over moet.

 

Copyright Selinde van den Bosch 2004