Make your own free website on Tripod.com

Home

Bijeenkomst | Verslag Brandweer | Interview
Interview
Adviesvaardigheden

Bij de brandweer...

Mariska Kouwehoven (27 jaar) is officier bij de gezamenlijke brandweer in Rozenburg. Ze werkt hier nu bijna één jaar en heeft daarvoor een paar jaar als bedrijfsbrandweerlid gewerkt bij de DSM in Zwolle. Na eerst stage te hebben gelopen, kwam ze terecht op de afdeling preparatie als coördinator KAM (Kwaliteit, Arbo, Milieu).

 

Mariska droomde echter niet altijd van een baan bij de brandweer. Voor ze bij ons terechtkwam, heeft ze een opleiding als laborante in Delft gevolgd, waarna ze voor de DSM is gaan werken in Geleen en Zwolle. Bij DSM kwam ze in contact met de bedrijfsbrandweer, waar ze zich aanmeldde als vrijwilliger. Zo ontstond langzaam haar interesse. Ze merkte dat ze meer spanning in haar werk wilde en niet de hele dag  opgesloten wilde zitten in een laboratorium. Dat vond ze terug bij de brandweer.

 

Door haar HBO achtergrond kwam ze terecht bij de officiersopleiding van het Nibra, het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding in Arnhem. Wat mij vooral  aantrok waren de groeimogelijkheden binnen de brandweer. Eenmaal binnen zijn er veel mogelijkheden om intern in het bedrijf door te groeien.

 

In haar stageperiode heeft Mariska stage gelopen op bijna alle kazernes. Werken in een mannencultuur was Mariska al gewend vanuit haar periode bij DSM en dus was de omschakeling naar het werken in een brandweerteam slechts een kleine verandering. De faciliteiten voor vrouwen zijn op de meeste brandweerkazernes goed geregeld en de toevoeging van een vrouw aan het team levert dan ook weinig problemen op. Wat mij wel opviel was dat er erg op je gelet wordt, als enige vrouw in een mannencultuur. Dat was in het begin erg wennen.

 

Na haar stage is ze terechtgekomen op de afdeling Preparatie. Tot nu toe bestaat haar baan uit iets meer kantoorwerk als ze verwacht had, maar Mariska hoopt dat daar snel verandering in komt. Met leidinggeven aan mannen heeft ze geen enkel probleem. Het prettige is dat mannen altijd meteen zeggen wat ze vinden. Ze zijn open en eerlijk in hun mening en dat vind ik erg prettig.

 

Kortom Mariska is een vrouw op wie je kunt bouwen!

 

Door:  Selinde van den Bosch

Enter supporting content here