Make your own free website on Tripod.com
Accountmanagement
Achmea | Adviesvaardigheden
Een groot international heeft talloze klanten en een enorme staf, maar door de vele dochterondernemingen wil de communicatie onderling nog wel eens mis gaan. Synergie is lang niet altijd optimaal.

Zo ook bij onze fictieve case van Achmea. Dochterondernemingen zagen niet langer het belang van de gezamenlijke reclame in en voelde zich ondergesneeuwd door de Achmea naam. Ze hadden het gevoel dat deze campagne ten koste ging van hun eigen reclame en begonnen  daarom op eigen houtje te opereren . Hoewel Achmea hier eigenlijk een eigen persoon voor had, kon deze de druk niet aan.

 

Toen ik de opdracht voor het eerst onder ogen kreeg was het even flink slikken. Weinig bedrijven zijn saaier als zorgverzekeraars. Na de opdracht te hebben doorgelezen bleek het allemaal wel mee te vallen. Achmea is zelfs een van de leukere bedrijven als het gaat om communicatie. Kijk maar naar de schattige kaboutertjesreclame.

 

Tijd voor het reclamebureau om in te springen. Dat waren wijzelf dus. Dit was een operatie die in de directe toekomst weinig geld zou opleveren, maar voor de toekomst belangrijk was, omdat de beslissing die hier werden gemaakt cruciaal waren voor het bestaansrecht van onze account.

 

Daarom moesten we een plan opzetten waarbij we alle dochterondernemingen weer rond de tafel kregen, zonder de verantwoordelijke persoon bij Achmea voor het hoofd te stoten.Het uitzoeken van hoe de organisatie in elkaar zit, was een erg vermoeiend proces. Niet alleen wilde Achmea niet erg meewerken, ook de vele dochteronderneming maken doorzicht in de organisatie erg moeilijk. Uiteindelijk hebben we iedere onderneming apart bekeken en ook het jaarverslag gaf erg veel informatie.

 

Presenteren, iets waar ik in principe niet zo dol op ben, ging vrij goed. Ik had me goed voorbereid en de uitleg was duidelijk en helder, alhoewel misschien wat aan de korte kant. Hier was echter bewust voor gekozen, aangezien wij de groep niet wilden opschepen met nutteloze details. Het ging immers om de kern van de zaak.

 

De strategie om het probleem op te lossen  ontstond al snel, aangezien de oplossing eigenlijk van het begin duidelijk zichtbaar was en de hele groep was hier over eens. Daarom denk ik ook dat het eindresultaat erg goed is geworden.

 

De samenwerking in de groep ging hierbij erg goed. Met goede vergaderingen en duidelijke afspraken was het boeken van vooruitgang niet moeilijk. Iedereen deed goed zijn of haar best. Mijn groepsleden waren echter erg aardig en ik voelde bijna gelijk thuis in de groep. Ik ben dan ook zeer tevreden over het eindresultaat.

 

Het enige dat ik wel moet opmerken is dat deze opdracht niet erg gericht is communicatie creatief. CC is meer gericht op externe communicatie en dit probleem is duidelijk een intern probleem. Echter is er natuurlijk altijd een kans dat deze situatie voorkomt in een werkelijke accountsituatie.

achmea.jpgCopyright Selinde van den Bosch 2004