G-Star
Verslag

Home

Verslag

Voorwoord

 

In dit verslag hebben wij een evenement georganiseerd voor het G-Star. G-Star is eeen kledingbedrijf dat een collectie heeft die voornamelijk spijkerbroeken en ander kledingstukken uit jeansstof bestaat

 

Wij hebben voor G-Star gekozen omdat ze volgens ons wel een steuntje in de rug konden gebruiken. Na een recentelijk naamsverandering van Gapstar na G-Star, omdat de naam te veel op dat van GAP leek is de naamsbekendheid flink gedaald. Veel klanten weten namelijk niet eens van de naamsverandering en zijn dus hun vertrouwde merk kwijt. Ook het feit dat G-Star maar een klein merk is in vergelijking met merken als Diesel en Levis is iets waar volgens ons verandering in moet komen.

 

Om te zorgen dat G-star meer aandacht krijgt, moeten we natuurlijk zorgen dat G-Star iets doet waardoor ze opvallen. Er moet iets gebeuren waardoor de aandacht van de doelgroep wordt getrokken. Natuurlijk kun je een langdurige reclamecampagne lanceren, maar aangezien er tegenwoordig al zoveel reclame wordt uitgezonden, is het maar de vraag of dit nog wel indruk maakt. Daarom hebben we gekozen om een eenmalig evenement te organiseren en zo G-Star meteen te promoten.

 

Het feest zal bestaan uit een modeshow met daar achteraan een dance-feest, zodat het niet saai wordt maar juist spetterend en vooral opvallend. Door de bezoekers een positief gevoel te geven over G-Star hopen we dat de naam nog lang zal blijven hangen, zodat men de volgende keer in de winkel dit ook nog zal herinneren en kiest voor G-star.

 

Wij zijn er van overtuigd dat middels het feest de naamsbekendheid van G-Star zal verbeteren en dat zo een grotere klantenkring kan worden aangetrokken. Natuurlijk zal het feest nog wel helmaal moet uitgewerkt in een stijl die passend is bij het imago van GStar. Daarom kunt u in de rest van het verslag lezen wat wij precies van plan zijn.

 

 

 

Met vriendelijke  groet,

 

Martijn, Niels-Jan, Sjoerd

Fatima & Selinde


Voorfase

 

Al snel hebben wij gekozen voor een evenement om g-star te promoten. Hoe dit in zn werk gaat komt in de volgende hoofdstukken nu eerst het startbewijs:

 

Startbewijs ( 1e beslissingdocument)

 

Onderzoeken van het probleem in relatie met de organisatie

 

-          Het probleem

Door naamsverandering van Gapstar naar G-star en de goede marketing van concurrenten als Levi, Wrangler en Diesel is G-star relatief slecht bekend onder de doelgroep.

-          Het eindresultaat

      Door middel van een  modeshow/dance-event dat geschikt is voor de doelgroep, wil G-star meer naamsbekendheid krijgen en hierdoor een grotere omzet realiseren

-          Hoe past het bedrijf in het project

Het bedrijf is jong en voor een jong publiek. Dezelfde doelgroep past bij het evenement dat wij willen organiseren en zo willen wij meer aandacht creëren voor G-Star.

 

Onderzoeken welke werkwijze haalbaar is

Dit evenement heet een vaste begin en einddatum, na acht maanden is het evenement voorbij en houdt het op. Het evenement heeft voor G-Star unieke onderdelen zoals het organiseren van een feest, wat geen normale procedure is voor G-Star. Een projectmatige aanpak is dus het beste geschikt voor dit evenement. Het doel van het project is een verbetering van de naamsbekendheid.

 

Het project zal worden uitgevoerd door een speciaal projectteam dat verder geen betrekkingen heeft met G-Star. Dit is gedaan omdat er op deze manier er een frisse kijk op merk is en er zo met nieuwe oplossingen kunnen worden gekomen waar wellicht anders niet aan was gedacht.

 

Als het feest een succes blijkt te zijn is het gemakkelijk over te nemen door de marketingafdeling van G-Star aangezien het draaiboek natuurlijk al klaar ligt en er zijn mogelijkheden om het project uit te breiden naar een jaarlijks terugkerend evenement.

 

Bij een projectmatige aanpak

 

Wie zijn er bij dit project betrokken?

G-star- opdrachtgever

 

Het projectteam- Deze gaan het project opzetten en hebben de uiteindelijke verantwoordelijkheid

 

Derden

Reclamebureau Zorgt voor de reclame-uitingen van zowel de wedstrijd als het feest

Technisch bureau- Verzorgt de modeshow

Modellenbureau-  Zorgt voor de nodige modellen

Licht en geluid Zorgt ervoor dat alles er goed uitziet op het feest

DJs en presentarice Zorgen voor de juiste sfeer

 

 

 

Omgeving

Modeacademies + studenten Zij zijn de kandidaten voor de wedstrijd

Jongeren tussen de 18 en 30 jaar - Zij zijn het uiteindelijke publiek.

 

Besluit opdrachtgever

 

Wij mogen het plan theoretisch opzetten maar tot dusver toont G-Star weinig interesse.
De initiatieffase

 

Het idee

 

Wij hebben het idee om een evenement te organiseren voor het bedrijf G-Star.

G-Star is een Nederlands kledingbedrijf met een jong, hip en vooruitstrevend imago. Ook kwaliteit is bij dit merk een erg belangrijke waarde.

 

G-Star heeft op het moment twee problemen: Het merk ondervind veel concurrentie van Diesel, Levi, Wrangler en andere belangrijke kledingmerken. Daarnaast heeft het niet heel erg veel naamsbekendheid. Onder diegene die de merknaam kennen leeft nog steeds het idee dat het Gap-Star is, terwijl die naam recentelijk veranderd is in G-Star. G-Star kan dus wel wat naamsbekendheid gebruiken.

 

Om dit te bereiken, kwamen wij op het idee om een modeshow te organiseren voor het merk waarbij de doelgroep van G-Star wordt uitgenodigd.. Een modeshow op zich zal echter niet zo opvallen. Daarom hebben we er een ontwerpwedstrijd aan verbonden, waarbij de ontwerpen zullen worden geleverd door studenten die aan de Nederlandse modeacademies studeren. Het winnende ontwerp zal in de nieuwe collectie van G-Star opgenomen worden.

Om de modeshow heen zal voor G-Stars doelgroep een groot feest worden georganiseerd met dj's, lichtshows en alles wat er bij een goed feest hoort. 

 

Het doel van deze actie is dat G-Star meer naamsbekendheid zal krijgen en laten ze zien dat zij echt inspelen op de smaak van de doelgroep. Zo zorgt G-Star voor een betere interactie met het publiek. Het gevolg is een positieve attitude van de doelgroep ten opzichtevan G-star en ook de concurrentiepositie van het kledingbedrijf zal verbeteren.

 

Wij hebben ook nagedacht over hoe we de mensen op de mode-academies en de potentiële feestgangers kunnen bereiken. De studenten aan de mode-academies zullen we gaan aanspreken met behulp van wervende folders en voorlichtingen. Deze mensen moeten enthousiast gemaakt worden zodat we zoveel mogelijk inzendingen krijgen. Maar aangezien we het winnende ontwerp in de collectie opnemen verwachten we zeer veel reacties.

 

De doelgroep die we naar ons feest willen krijgen zullen we proberen te bereiken via advertenties in bladen (zoals De Veronica, Cosmopolitan enzovoorts), flyers in winkels waar G-Star wordt verkocht en op feesten en in disco's, en natuurlijk extra informatie op de website.

 

Wij verwachten dat dit evenement veel succes zal brengen.

 

Hieronder zullen we het een en ander verder uitwerken met betrekking tot de initiatieffase:

 

Het project

De Nederlandse kledingsfabrikant G-star wil in 2002 een party gaan organiseren voor mensen die niet alleen geinteresseerd zijn in feesten, maar ook zeer modebewust zijn. Daarvoor wil zij een speciale  De bezoekers van het feest moeten bij voorkeur ook modegevoelig zijn, zodat het feest met het thema mode haar doel het best zal bereiken.

Het begin van de feestavond bestaat uit een modeshow waarin gedeeltelijk de nieuwe collectie van G-star aan het publiek zal worden geshowd. Naast de modeshow wordt er ook nog een Fashion-contest (wedstrijd) gegeven, waarin jonge ontwerpers hun ontwerpen tonen, waarvan er uiteindelijk een in de G-Star collectie zal worden opgenomen.

Het tweede gedeelte van de avond bestaat uit een afterparty waarbij het publiek gewoon lekker uit zn dak kan gaan. Dit eindfeest dat goed moet passen bij het imago van G-star moet passen, zal de avond onvergetelijk maken, waardoor de naam G-star nog lang bij het publiek zal blijven hangen. 

 

De doelgroep die moet worden bereikt

De organisatie richt zich bij het geven van dit feest op een doelgroep die hoofdzakelijk uit twee (doel)groepen bestaat.

De grootste doelgroep bestaat uit jongeren tussen de 1830 jaar. Ze zijn mode- en merkgevoelig en gaan graag shoppen voor kleding. Ze houden van dance-muziek, gaan regelmatig uit  in discotheken en bezoeken ook speciale evenementen zoals festivals. Een groot deel van deze doelgroep volgt nog een studie, maar ook zal er al een gedeelte werken en is in de Randstad woonachtig.

De andere doelgroep bestaat uit mensen die een opleiding volgen op de mode-academie in Nederland. De studenten die aan de Fashion-contest willen deelnemen moeten op een van deze academies staan ingeschreven. Alle studenten van de mode-academie die niet aan de wedstrijd deelnemen kunnen het feest bezoeken.

 

Uitwerking van het project

Het project is te verdelen is twee delen: de wedstrijd en het uiteindelijke eindfeest

De wedstrijd is voor studenten aan de Nederlandse modeacademies. Zij zullen ontwerpen leveren die op het eindfeest worden geshowed.

Het feest bestaat uit een modeshow met ontwerpen van zowel G-Star als van de studenten. Aan het einde van de show zal de winnaar bekend worden gemaakt. Hierna volgt een feest waarop gedanst kan worden en het imago van G-Star nog eens extra benadrukt wordt.

 

Probleemanalyse

Oorzaken:                   - Naamverandering

                                    - Weinig reclameactiviteiten in Nederland

Gevolgen:                   - Relatief onbekend bij het Nederlandse publiek

                                    - Lage naamsbekendheid

Gewenste situatie:            - G-Star wordt bekender als de concurrentie

                                    - Gstar krijgt een grote naamsbekendheid

                                    - De doelgroep heeft een positieve associatie met G-star

Ongewenste situatie            -G-star is en blijft onbekender als de concurrentie

Middelen:                    - Een wedstrijd

- Een modeshow / dance-event

 

 

Wat gebeurt er als we helemaal niets doen

Als er niets gebeurt blijft alles gelijk. G-star blijft relatief onbekend en veel mensen zullen nog steeds niet weten dat de naam van G-Star veranderd is.

 

Wat willen we zien als eindresultaat

Door het feest zal de doelgroep G-star nog lang herinneren en een positief gevoel krijgen. Hierbij denken we niet alleen aan de mensen die nar het feest zijn geweest, maar ook mensen die van het feest hebben gehoord.

Ook zal door de reclame en publiciteit die het feest krijgt de naamsbekendheid van G-Star stijgen en verbonden worden met positieve associaties als feesten, dansen en gezelligheid en wordt het hippe en trendy imago van G-star gewaarborgd.

 

Wat leveren we niet

Wij leveren de organisatie van het evenement. Voor de details van de organisatie zijn we afhankelijk van derden.

 

Wat doet de opdrachtgever

- Zorgen voor de interne informatie over het bedrijf en voor de wedstrijd

- Het geven van een uitgebreid wensenpakket, betreffende het uiterlijk van het evenement

- Zorgen voor voorlichters en een vakjury voor de wedstrijd

- Zorgen voor de kleding die uiteindelijk zal worden geshowd in de modeshow

 

Randvoorwaarden in grote lijnen

Genoeg bezoekers trekken om het feest rendabel te maken

Haalbaar binnen het budget van fl. 50.000,--

Zorgen voor naamsbekendheid voor G-star

Zorgen dat het tijdspad van 8 maanden daadwerkelijk wordt gerealiseerd

 

Hoe faseren we het traject en welk tijdpad hoort daarbij?

Het complete traject zal 8 maanden duren. Dit is te verdelen in de tijd die nodig is voor de wedstrijd en de tijd die nodig is om het eindfeest voor te bereiden.

Om de wedstrijd compleet te laten plaatsvinden zijn er zon 5 ½ maand nodig. Deze bestaat uit twee maanden voorbereiding 3 maanden looptijd van de wedstrijd en 2 weken waarin de ontwerpen zullen worden gekeurd en waarna de winnaar zal worden bekend gemaakt.

Het voorbereiden van het eindfeest zal in principe wel worden uitgestreken over de gehele 8 maanden die voor het project staan. Zolang echter de wedstrijd nog in de voorbereidingsfase zit, staan deze op een lager pitje. De laatste twee maanden voor het feest zijn gereserveerd voor reclame en kaartverkoop, zodat mensen op de hoogte worden gesteld van het evenement. 

 

Wie is de opdrachtgever

Modebedrijf G-Star. Zij hebben ons de opdracht gegeven om een evenement op te zetten wat voor meer naamsbekendheid zal zorgen.

 

Hoe is het projectteam samengesteld en hoe zijn globaal de taken verdeeld

Iedereen heeft de verantwoordelijkheid voor een specifiek gedeelte dit gaat als volgt:

Sjoerd Modeshow voorbereiden

Martijn Wedstrijd voorbereiden

Niels-Jan Dance-event voorbereiden

Fatima- Overall in de gaten houden

Selinde PR-activiteiten voorbereiden


Voorstel van aanpak (2e beslissingdocument)

 

De probleemdefinitie:

Hoe kan G-Star meer naamsbekendheid krijgen bij de doelgroep?

 

G-star kampt met het probleem dat veel mensen niet afweten van de naamsverandering van G-star, inmiddels al een paar jaar geleden. Aanvankelijk heette G-star Gapstar, maar deze naam kon niet langer gehandhaafd worden vanwege het feit dat er al een andere soortgelijke merknaam bestond, namelijk de Gap. De vraag is dus hoe G-star meer naamsbekendheid krijgt.

Daarnaast is het ook zaak een verbeteringspositie te creëren ten opzichte van concurrenten zoals Diesel.

 

Gewenste realisatie:

Nadat het evenement heeft plaatsgevonden moeten de volgende punten verbeterd zijn:

·        Naamsbekendheid De naamsbekenheid van Wij verwachten dat +/- 50 % van de bezoekers nog niet eerder kleding bij G-Star heeft gekocht, al deze mensen horen dus voor het eerst van G-star en wij geloven dat bij al deze mensen de nam g-Star nog lang zal blijven hangen. Ook denken we dat de reclamecampagne die bij het feest hoort, mensen alert zal maken op G-Star. In totaal hopen we dat de naambekendheid van g-star zal verdubbelen

·        Imago Het imago van G-Star zal verbeteren doordat de doelgroep G-Star met het feest zal verbinden en zo een positief beeld van G-star krijgt. Wij denken dat iedereen die op het feset aanwezig is dit imago zal erkennen. Daarnaast hopen wij dat 75% van de mensen die G-Star kennen dit gevoel zullen delen

·        klantenkring Doordat mensen G-Star leren kennen, zullen ze er ook eerder gaan kopen. Wij verwachten een verbetring van de omzet met 50 %

·        omzet - Aangezien er tevens een nieuwe lijn word opgezet verwachten wij een verbetering van de omzet van 60 %

Al deze situaties gelden natuurlijk alleen voor Nederland en niet voor het buitenland

 

 

Afbakening van het evenement:

·        Wedstrijd is uitsluitend voor studenten aan mode-academies in Nederland

·        De doelgroep voor het feest zijn jongeren tussen de 18 en 30 jaar

·        Het imago dat het feest moet uitstralen is jong, hip en trendy

·        3000 kaartjes zullen worden verkocht. De 20 genomineerden krijgen natuurlijk gratis kaartjes. Ongeveer 100 kaartjes zullen worden verloot bij verschillende Tijdschriften, tv- en radioprogrammas.

2880 kaartjes blijven er over. Deze worden verkocht aan de doelgroep die uiteindelijk het feest gaat bezoeken

·        veel muziek (afgestemd op doelgroep)

·        Het maximale tijdpad is acht maanden

 

 


De defenitiefase

 

Programma van eisen (3e beslissingsdocument)

 

Aan welke randvoorwaarden moet het project voldoen om te kunnen slagen

-          G-star moet voldoende medewerking geven om het project te kunnen opstarten. Vooral in de wedstrijdfase van het project zal dit heel belangrijk zijn, aangezien zij de regels moeten vastzetten e.d.

-          Er moet een geschikte locatie gevonden worden voor het feest en hiervoor moeten indien noodzakelijk de juiste vergunningen worden aangevraagd.

-          Er moet een organisatie worden ingehuurd die de modeshow kan regelen

-          Er moet indien dit niet ter plaatse al is geregeld, gezorgd worden voor licht, geluid en catering.

-          Zowel een DJ als een presentator / presentatrice moeten worden ingehuurd

-          Genoeg bezoekers trekken om het feest rendabel te maken

-          Er moet een groot genoeg budget zijn om het feest te realiseren

-          Het feest moet binnen een jaar kunnen worden gerealiseerd

 

Welke functionele eisen stelt de opdrachtgever aan het projectresultaat

-          Het feest moet meer naamsbekendheid voor het merk opleveren.

-          Het feest moet er op een dergelijke manier uitzien dat het past binnen het imago van G-star

-          Het feest moet zich op een dusdanige wijze onderscheiden, zodat mensen het niet snel zullen vergeten.

-          Het feest moet er voor zorgen dat de omzet van G-star na het evenement zal stijgen

 

Welke eisen worden gesteld aan het toekomstige gebruik van het projectresultaat

-          Indien het feest een succes wordt, moeten er mogelijkheden voor herhaling zijn

-          Het feest zelf is er op gericht om de klantenkring van G-star uit te breiden en de omzet te verhogen.

 

Welke beperkingen zijn van toepassing bij de ontwikkeling en uitvoering van het project

-          Tijd: Er zijn slechts 8 maanden om het complete project op te starten en af te ronden

-          Geld: Er is een maximum budget van fl.50.000

-          Imago:Alles moet passen binnen het imago van G-star

-          Communicatie: Alles moet perfect op elkaar worden afgestemd.

 

 

Enter supporting content here